Daha önce “cittaslow” ya da “yavaş şehir” kelimeleri kulağınıza çalınmıştır. 1999 yılında İtalya’da 4 tane küçük şehrin belediye başkanları tarafından başlatılan hareket 2020 yılı itibari ile 20 ülkeden 260 kente ulaşmış durumda. Peki nedir bu yavaş şehir ya da daha bilinen adıyla cittaslow? Gelin açıklayalım ve Cittaslow Foça hakkında bilgiler verelim.
Foça’da harika bir diğer girişim olan Foça Bilimler Köyü Projesi ve Foça’nın eşsiz plajlarını anlattığımız yazılar da ilginizi çekebilir. Onları da aşağıya koyduk. Mutlaka göz atın!
📌 Foça Denize Girilecek Yerler
Yavaş Şehir – Cittaslow Nedir? 🐌
Citta İtalyanca şehir, slow ise İngilizce yavaş anlamına geliyor. Dünyada 20 yıldan uzun bir süredir bir akım haline gelen ve yüzlerce şehre ulaşan bu akıma daha önceden İzmir’in Seferihisar ilçesi de dahil olmuştu ve cittaslow unvanına sahip ilk Türkiye ilçesi olmuştu. Bu sertifikaya sahip şehirler; küreselleşmenin standartlaştırdığı, insana ve çevreye duyarsızlaştırdığı şehirlere alternatif oluyor. Cittaslow hareketine üye olmak için illa şehir ya da ilçe olmak gerekmiyor. Kasabalar da aday olabiliyor ve gerekli kriterleri sağladığı takdirde cittaslow belgesine sahip olabiliyor.
Yavaş şehirler dünyada yeni gelişen bir trend. Teknolojinin hızlı gelişmesinden ve bu hızlı temposundan hoşnutsuzluk duyan bireylerin alternatif arayışıyla başlamış bir trend. Cittaslow hareketi birkaç temele dayanıyor. Doğal enerji kaynaklarının önemli olduğu, kentlerin motorlu araç trafiğine kapatıldığı, organik ve doğal ürünlerin kullanıldığı restoranların bulunduğu, fastfood ve büyük alışveriş merkezleri gibi yapıların bulunmadığı kentlere bu sertifika veriliyor.
Dolayısıyla biraz nostaljik, biraz tarihsel, kültürel varlıkların korunduğu ve öne çıkartıldığı ve biraz da basit sade yaşam tarzının öngörüldüğü bir konsept. Seferihisar, bu konsepti kapsadığı için daha önce cittaslow (yavaş şehir) hareketine başvurmuş ve kabul almıştı. Seferihisar’dan sonra şimdi yine İzmir’in bir başka şirin ilçesi Foça da aday oldu ve gerekli kriterleri sağlamak için çeşitli çalışmalar yapılıyor.
Cittaslow ve Foça
2019 yılında göreve gelen Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, ilk icraatlerinden biri olarak Foça’yı Cittaslow hareketine dahil etmeye çalıştı ve kent konseyinde çeşitli konuşmalar yaptı. Belediyenin amacı, Foça’yı daha yaşanılabilir alternatif bir kent haline getirerek Foça’yı bir dünya markası yapmak. Bu sayede ilçede hem ekonomi hareketlenecek hem de daha çok turist çekilecek. Tabii tüm bunlar olurken Foça’nın kültürel değerleri korunacak hatta geliştirilecek.
Foça’da Cittaslow İle Ne Amaçlanıyor?
Öncelikle Foça’nın daha yaşanabilir bir hale getirilmesi ve hem yerel halkın hem de dışarıdan gelen halkın uyum içinde çalışması amaçlanıyor. İkinci olarak Foça’nın zeytinyağı, üzüm, incir gibi yerel tatları öne çıkarılmak isteniyor ve organik veya doğal ürünlerin kitlelere sunulması amaçlanıyor.
Tabii cittaslow (yavaş şehir) olmak için en önemli kriterlerden biri de çevre. Üye olacak ilçenin bisiklet yollarına sahip olması, motorlu araç trafiğinin kısıtlanması gibi kriterler mevcut. Foça bu kriterleri rahatlıkla yerine getirebilecek bir ilçe. Foça, cittaslow ile dünyanın farklı şehirlerinden biri olacak ve markalaşacak. Bu bölgeye birçok şey katacak.
Bu arada cittaslow kelimesi çoğu zaman yanlış anlaşılabiliyor. Geri kalmış, teknolojiye düşman, tembellik olarak algılanabiliyor. Bu kesinlikle yanlış bir düşünce. Cittaslow hareketi şimdiki neslin gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istemesi desek sanırız konuyu net biçimde özetleyebiliriz. Bunu yaparken de şehri bir marka haline getirmek ve yaşanılabilir bir hal almasını sağlamaktır.
Cittaslow Foça hareketi de umarız başarıya ulaşır ve Foça “yavaş şehir” olma yolunda emin adımlarla ilerler. Seferihisar’dan sonra Foça’yı da cittaslow listesinde görmek hepimizi mutlu edecektir. 🙂
Comments